Główna| Portal| Dyskusja| Współpraca| Galerie| Informacje| Rozrywka| Technika 26 Kwiecień 2018 - 11:05
Nawigacja
Menu Główne
Portal
Dyskusja
Współpraca
Galerie
Informacje
Rozrywka
Dział Techniczny
Trafione w Galerii
Kto jest Online
Gości Online: 2
Brak Użytkowników Online

Zarejestrowanch Użytkowników: 1,911
Najnowszy Użytkownik: zdobyslawina
zdobyslawina 2 dni
olenaidalia 3 dni
zanetaagniesz 1 tydzień
eliaszjedrzej 1 tydzień
edzio944 1 tydzień
paulludmila 1 tydzień
tomaszgromisl 1 tydzień
jonatalea 1 tydzień
leonianatalia 1 tydzień
dianajurand 1 tydzień

Posłuchaj..
Wybierz i kliknij "Graj"
Wspierają Nas



Zobacz pełną listę..

Pomóżmy!
_blank

Wielkanoc a dieta ;-)
Pieka dnia 26 luty 2005 - 17:21:20
Zanim w Wielką Niedzielę staropolskim obyczajem podzielimy się jajkiem, przypomnijmy, jak w dawnej Polsce celebrowano wielkanocne śniadanie zwane święconym. Było nagrodą za rygorystyczne przestrzeganie trwającego 40 dni postu.
Rygorystyczny był niż dziś - można było jeść chleb, kasze, zacierki oraz kapustę.
Do przygotowywania potraw używano jedynie oleju. Nie wolno było jeść nawet nabiału.
Polskie śniadanie wielkanocne słynęło z obfitości i urody stołów przystrojonych świeżą zielenią - najczęściej owsem, palmami, jak również bukiecikami bukszpanu i barwinku oraz kolorowych papierowych bukietów, pisanek i kraszanek. Pośrodku zawsze królował baranek robiony z wosku, masła, ciasta lub marcepanu.
Wokół baranka ustawiano wielkie donice lub misy ze stosami barwionych jaj, półmiski z różnym mięsiwem, tace z ciastami. Wszystko to radowało oczy i zachęcało do jedzenia.
Stoły szlachty, mieszczan i chłopów zastawiano wszelkim jadłem i trunkami.
Jak nakazywała tradycja, święcone składało się z dań zimnych, głównie mięs, jaj gotowanych na twardo i ciast.
W Wielkanoc nie godziło się gotować, ani też rozpalać ognia pod kuchnią.
Uważano, że święto musi być "od wszystkiego", a więc także od ognia.
Najważniejsza zawsze była szynka, najlepiej cała i z kością, uwędzona w jałowcowym dymie.
Na wielkanocnym stole nie mogło też zabraknąć ułożonych w obfite zwoje kiełbas, zwłaszcza białej, zwanej polską, ani półmiska z upieczoną w całości świńską głową z jajkiem w ryjku.
Na bogatszych stołach głowiznę zastępowały pieczone prosięta, a także inne pieczenie.
Wśród ciast królowały baby wielkanocne - puchowe, koronkowe, muslinowe, szafranowe, parzone, kołysane, a także dekoracyjne mazurki i serniki. Była też obfitość przeróżnych placków, kołaczy i innych słodkich wypieków. Biesiada trwała wiele godzin, nieraz do późnego wieczora
0 Komentarzy ˇ 3328 Czytań ˇ Drukuj
Komentarze
Brak komentarzy.
Dodaj komentarz
Zaloguj się, żeby móc dodawać komentarze.
Strona Główna ˇ Download ˇ Artykuły ˇ Forum ˇ Szukaj
8595197 Unikalnych Wizyt
Powered by PHP-Fusion 2003-2007 and Matonor.de
Polecamy: | Katalog SEO Pieka |